arkitektprovet

aa
Arkitektprovet 2007– Hemuppgiften

Årets hemuppgift består av tre olika delmoment. Inlämningen skall rymmas på tre stående A3-kartonger, som monteras ihop så att de både kan ställas upp som ett "dragspel" på ett bord och vikas ihop i ett kuvert.
Mer detaljerade monteringsanvsningar finns längre ned i texten.

Så här ser det ut när de tre deluppgifterna har monterats:
liten
Börja med att göra hemuppgiften. Registrera dig inte förrän det är dags att sända in den, senast den 16 april. Vi vill undvika registreringar från dem som kanske senare bestämmer sig för att avstå från att delta i provet.

Om registreringen misslyckas - datorer är nyckfulla - är det ingen katastrof. Problem löser vi i efterhand.
Det viktigaste är att du sänder in hemuppgiften i tid!

Hemuppgiften

2007 års hemuppgift utgår från nedanstående sex bilder.
Längre ned på sidan finns länkar så att du kan skriva ut bilderna i stort format.


1  2  3
Bilderna 1, 2 och 3

4  5  6
Bilderna 4, 5 och 6

Deluppgift 1.
Välj två av bilderna och låt dem överlagra varandra (t.ex. genom att rita av dem på transparent papper eller bearbeta dem i datorn) så att nya mönster / strukturer uppstår. Du kan också låta samma bild överlagra sig själv. Skalan är fri. Du kan alltså förstora och förminska bilderna i förhållande till varandra som du vill.

På valfritt sätt skall du nu skapa en tredimensionell tolkning av din nya bild.  Hur skall den konstrueras? Vilka material kan man använda? Har den textur, färger?
(Fyll ut en A3-sida, men tänk på att den totala tjockleken på det inskickade materialet får vara högst c:a 3 cm.)


Deluppgift 2.
Föreställ dig att din tredimensionella bild representerar ett ”landskap” eller ”värld”. Fyll landskapet/världen med landskapselement, boplatser, händelser, fordon och beskriv det liv som kan levas där i en bild (format A3).


Deluppgift 3.
Zooma in i din ”värld” och beskriv den inifrån. Tänk dig att du är en betraktare som befinner dig inuti den. Gör två olika bilder som visar vad du som betraktare ser. Båda bilderna (liggande A4:or) skall på något sätt vara befolkade av t ex människor/ aktiviteter och uttrycka olika situationer.


shoppingabstinens

Pocket Vest TopX Jean


godare än våfflor

pastasås:
1 burk krossade tomater
2 skakningar vanligt salt utan jod
20 korn falksalt
10 droppar tabasco
4-5 varv peppar
2 skivor kallrökt skepparskinka
2 gröna oliver som man pillar bort sen
1 klyfta vitlök
ett sprut ketchup
3 slag på burken chilisås
51-52 korn torkad basilika

av: isabella bolin


tuttlisor, handsvett och löning

idag är det måndag  igen. då har det varit helg. en bra helg som vanligt.

i fredags  så gick jag och nina på stan och njöt av att äntligen fått lön. jag njöt nog mest med tanke på at jag inte kunnat shoppa någonting på åratal känns det som. dessutom fortsatte jagshoppingen idag då jag fick lite mer lön. efter shoppingen åt vi indiskt på kungshallen innan vi begav oss hem till mig för att ta en välbehövlig dusch. efteråt kände i oss fräschare än någonsin. gott som vi luktade och nyinköpta kläder på våra rena kroppar begav vi oss hem till krister på förfest. det var trevligt om man bortser från en lantis-brud som gillade att trycka upp sillisarna i ansiktet på björn och som gillade att berätta att hon var väldigt mycket äldre än mig och nina. so what? närmre vad? döden? nejtack. har man ingenting lärt sig på de extra åren så är det ingenting jag är avis på. det där med åldern ville hon gärna poängtera lite extra på toaletten inne på soap sen också. hon tyckte att björn stötte på henne. sure. jag talade klart och tydligt om för henne att vi alla drev med henne och hennes kompisar eftersom de alla fläkte ut sig rätt rejält mot björn. jag berättade att vi garvade tillsammans bakom hennes rygg. det var så skönt att få säga det till henne rakt ut. tro mig. jag är en snäll tjej och jag gillar att vara snäll. men hon var bland det vidrigaste jag har träffat och jag tyckte om att vara taskig mot henne. fy fan.

björns kompis lars visade sig däremot  vara en riktigt trevlig prick och vi träffade dessutom två andra personer hos krister som också var trevliga. tyvärr så kommer jag inte ihåg namnen  på dem men de var i alla fall iranier och jättegulliga, en tjej och en bög! de hatade tuttlisan ungefär lika mycket som vi gjorde. hoppas varkligen man får träffa dem igen nångång!

vi var som sagt på soap och det va helt ok. träffade dessutom ola och nassim där. men vi var redan på väg när vi träffade dem, så  vi han inte umgås speciellt mycket. men jag bjöd in dem till oss nästa helg på förfest. hmm... får se hur det blir med det. men det skulle vara trevligt i alla fall!

dagen efter så tog  vi det lugnt.gick till nina och åt persisk mat på hennes jobb. det var både gratis och jättegott!! och jag blev jättemätt. tack för maten pluttski!
på kvällen så såg vi the grudge hemma hos oss. nina nassim björn och jag. vi kissade på oss allihopa. men räddast var nog jag och björn. trots att vi satt och kramade sönder varandra och svettades handsvett i varandras händer.

söndagen betydde som vanligt slappa, övningsköra och pappas mat. underbart.



the grudge - stackars unge drömmer väl mardrömmar om sig själv

min mamma

det blev ingen semla igår. men idag ska jag till mamma och äta middag, så då ska jag nog se till att bli bjuden på en liten semla. av min älskade saknade mamma. jag pratar mycket om henne nu för tiden. men det är bara för att jag känner ett behov av att träffa henne för det mesta. det är skönt att vara liten ibland och komma hem och bli omhändertagen. att få riktig mat och dricka te med mamma framför brasan. att gosa lite med levis och att få springa runt i ett stort, fint och städat hus för en gångs skull. jag njuter verkligen av att inte bo hemma längre. jag skulle få klaustrofobi och ångest om jag flyttade tillbaka. men det är så skönt ibland. bara för en kväll.

det är svårt det där med att klippa navelsträngen. mamma har svårt med det säger hon. hon förstår nog inte att jag också har det. jättesvårt. fråga björn bara. vi pratade ganska länge på telefon i söndags. hon sa att hon inte ville tjata på att jag ska komma hem och äta middag ibland. hon ville inte störa vårt liv liksom. det kändes jättekonstigt. jag vill att hon ska tjata och störa. underligt va? i hela livet har man vart sjukt trött på att föräldrarna tjatar och vill umgås. de vill att man ska göra si och göra så och undrar vad man har för sig varje minut. och så äntligen slutar de och man får panik. varför ringer inte mamma? man vill springa fort som tusan och hoppa upp i mammas knä så att ingen tar platsen före en. och sen när man sitter där nån kväll ibland. så märker man att mamma är mamma och hon har alltid sitt knä ledigt för mig.

gud vad det är skönt.

jag är en sjuhelvetes babe

sa jag inte igår att jag skulle få jobb den här veckan? yes i did och det verkar som att jag hade rätt. imorgon ska jag till manpower och visa hur fort jag skriver in siffror. jag måste hem och öva. om jag är duktig så ska jag få registrera saker ute vid globen ett tag. sen ska vi prata om en receptionist-tjänst. me like.

nina var hemma hos oss igår och blev bjuden på middag. björn (och lite jag och nina) lagade värsta husmanskosten som blev jättegod! jag känner mig så duktig när vi lagar riktig mat, sånt som tar lite tid. typ laga en hel kyckling i ugnen, göra köttfärssås, nån annan god pastasås, laga soppa, nån röra till ris eller att koka fisk och potatis och grejer som vi gjorde igår. det blev gott som sagt. idag ska jag nog göra sån där falukorv i ugnen som mamma alltid gjorde när vi var små. en sån där man skivar halvt och så har man i ost, senap och lök och så har man krossad tomat över allting som blir som sås till.

på fredag så ska jag och nina ha en mysdag. vi ska ses på stan och köpa varsin latte på coffee cup, strosa runt på stan och handla lite och sen äta indisk mat. jag längtar till det. och jag hoppas verkligen att jag kan ha råd att köpa lite kläder också, inte bara en tröja eller så.. utan jeans. jag vill ha jeans. och så ska jag köpa två svarta stearinljus som jag ska ha i köket.



idag ska man äta semla!



tjuvlyssnat.se

Möte med det vilda, mitt på Södermalm!

Gröna linjen, Medborgarplatsen

(En mycket hårig man i shorts och linne kommer in i vagnen).
Pojke 5+: Mamma, varför har den där mannen päls?
Mamman: Men Schhh!
Pojke 5+ (skriker): Men varför har han päls?!
(Alla på tåget börjar le, mannen tittar ilsket på ungen).
Pojke 5+ (lite rädd): Mamma, björnen tittar argt på mig nu!


"det går bra nu, kompis det går bra nu"

imorse blev jag väckt av nina som sa att hennes chef var intresserad av att prata med mig. tack mitt lilla hjärta, jag ska ringa henne så snart jag kan och jag ska bjuda dig på massa vin om jag får jobb tack vare dig!

sen gick jag upp och gjorde mig iordning för att åka till jobbet och traskade iväg med iPoden i öronen till tunnelbanan. där mötte jag empa. hon är så gullig den där tjejen, man blir liksom glad av henne. det var trevligt.

så efter min måndagsmorgon så kan man säga att veckan har startat väldigt bra. "det går bra nu, kompis det går bra nu"

jag blev klar med affärsjuridiken igår också. jag skickade in alla uppgifter och gjorde provet. känner mig väldigt duktig som gjort en hel 50 poängskurs på två dagar. och nu vet jag att jag aldrig någonsin ska plugga juridik heller. det är verkligen inte min grej, även om det är grymt att kunna. både mamma och pappa höll med mig i den frågan också. pappa sa "om man inte vet vad man har för rättigheter är man lost i systemet" och mamma sa "jag har tjänat en hel del pengar på att veta vad jag har rätt till" (tror hon menade att hon lyckades knussla till sig en massa pengar när hon och pappa separerade..) hursomhelst så har ingen av dem pluggat juridik så vitt jag vet så jag tror nog att jag nöjer mig med en 50-poängskurs vetskap i ämnet. min man har ju en fd advokat till farsa och en jurist till brorsa så jag tror jag har mitt på det torra. så länge det inte är jag och björn som gör slut och ska bråka om pengar... hua! då är jag körd.

i fredags så var vi ute. boysen nathalie nina och jag. vi hade jättekul igen faktiskt. sluta lite sisådär med att hayes bråkade lite inne på soap (ja, vi va på soap igen). det var i alla fall kul att träffa honom eftersom det var ett tag sen sist. vi har i och för sig pratat en del på telefon när han har suttit där han suttit, men det är alltid kul att ses. tycker om honom. och hans farliga guldtand.

förresten så är den där nina en tjuv. inne på soap så kom jag i stort dett på henne med att ha snott med sig min lilla burk body butter i sin väska. igår skickade hon ett sms och erkände att hon snott min mascara också. så jag sitter här och ser ut som ett litet mongo med fiskögon. igår på söndagmiddagen blev ia rätt så förvånad över mitt nakna ansikte också. hon hade aldrig sett mig så och tittade konstigt på mig ett tag.

efter middagen åkte jag hem och belönade mig själv med en banan-milkshake efter att ha gjort klart juridiken. gud vad jag älskar det. det är thailand! sen försökte jag och björn komma på någonting att göra som inte var att kolla på stilpoliserna och inte kolla på film. det enda vi kunde komma på var att gå och lägga oss. har vi dålig fantasi eller är det så?


den här veckan ska bli en bra vecka har jag bestämt mig för. jag ska söka jobb. jag ska fanimej få ett också. och det är löning på fredag. då ska jag shoppa någonting. en vårjacka skulle jag bli glad för. och ett par hm-jeans och några tröjor grån gina tricot. billigt och glädjande.

gud vad jag tjatar.

SMEG

alla känner säkert igen de här kyskåpen. jag skulle i alla fall döda för ett svart SMEG-kylskåp att ha i vårt kök




     

rolig & dålig



rolig: min älskade fonis har kommit! den är så liten och söt och jag bara längtar så mycket tills jag kan börja använda den! först måste den ladda ur och sen måste jag vänta till nästa fredag (!) då simkortet kommer funka. åååh.. frustration! jag tror jag ska döpa den. förslag?

dålig: jag h ar typ inget jobb. jobbet jag har nu suger getballe för jag får typ inte jobba någonting. så nu är det bara att säta igång att leta nytt innan jag står där helt utan jobb. damn, jag trodde jag hade mitt på det torra. som tur är ska nina smöra lite för manpower. pussipussi

rolig: ikväll kommer nina hit och vi ska ha trevligt. björn och hans boys ska spela poker i köket och jag och nina har pratat löst om att vi kanske ska gå förbi soap en sväng.. och så har vi köpt vin.. det blir nog soap om jag känner oss rätt.

dålig: jag glömde anmäla mig för jobb på söndag och ska därför inte jobba. visseligen är det helt ok med tanke på att jag måste plugga klart affärsjuridiken i helgen.

rolig: björn har sagt att han kan bo hos en kompis eller i pias lägenhet (nej, jag är inte korkad. det är hans pappas fru) om hanna ska komma hit. så vi behöver inte vänta på att han ska åka iväg till amsterdam eller london utan kan smuggla hit hanna på en gång så vi får umgås lite! sitter och lyssnar på cds vi hade i lägenheten i spanien nu och vill att du ska komma hit NU!

hannaojag

haha, hanna, du var lika brun som min nya mobil!

kärlek till en sko

nu är jag kär i en sko från zara igen. nina sa att den här skon var extremt obekväm, dessutom finns den förmodligen inte ens kvar i affären, garanterat inte när jag får pengar i alla fall. så det kan nog inte bli annat än en dröm. men en dröm är de i alla fall. på rosa moln.



61634-111

PUSS på dig klackis!

affärsjuridik

man kan inte läsa in en 50 poängskurs i affärsjuridik på en dag. jag har försökt nu, men det går inte. jag hatar juridik bara. jag är trött på alla elefantmuggar som anmäls till konsumentombudsmannen och knäppa VDar som mordhotar fraktbolag. för att inte tala om alla satans paragrafer!

Affärsjuridiska problem

FY!

this is me

Stenbocken

2007-01-16 | Av: Felicia Stålkrantz Baurèn

Den lugna stabila Stenbocken riskerar att uppfattas som träig av dem som inte ser den humoristiska varma person som döljer sig under den ordnade ytan. Som det jordtecken Stenbocken är står han alltid med båda fötterna stadigt i myllan. Hemkär, lojal och ambitiös är de ord som oftast förknippas med planeternas envisa vän. Att försöka få en Stenbock att glömma är som att dela på Röda havet. Tro kan försätta berg – men inte få en Stenbock att byta åsikt.

H&M

nina säger att jag måste blogga. hon säger att hon har tråkigt och att jag ska blogga roligt. värsta beställningen. hur som helst. jag har tråkigt på jobbet så jag sitter och kollar på hms hemsida och längtar tills jag får lön och ska iväg och SHOPPA. jag ska bara köpa billiga saker, för jag kommer fortfarande ha uselt med pengar plus att jag vill att det ska kännas när jag kommer hem med påsarna. nästan ännu mer längtar jag till sommaren. därför tänkte jag här visa vad jag ska ha shoppat till sommaren (det är roligt!)


härliga måndag

det här gjorde mig glad idag: (sms från nina) "Hej gumman. Tänkte bara säga att jag är glad över att du finns. Min babe! Massa puss."

åååh vad gossig kompis man har!

det här gör mig också glad...

victoria_turkos.jpgvictoria_leopard.jpgvictoria_kappa.jpg

jag vill HA! nu.

crazy frog

frog

House Of Sweden

sveriges ambassad i washington. ibland är man så glad att man är svensk. det här är nog den finaste nybyggda offentliga byggnaden jag har sett. aktitekterna Tomas Hansen och Gert Wingårdh har verkligen gjort ett bra jobb. dessutom ligger byggnaden på ett av washingtons mest attraktiva lägen. läs mer här

House of Sweden i kvällsbelysning

House of Sweden. Fasad mot Potomacfloden

Roddare på Potomacfloden utanför House of Sweden

Utställningshallen Anna Lindh Hall

3D-sektion av House of Sweden. (Wingårdhs arkitektkontor AB)

jag bodde i L.A.

jag drömde i natt att jag och mamma flyttat till L.A. det var så verkligt och så perfekt. bjurfors hade ett kontor där som mamma hade blivit flyttad till och jag fick följa med. vi åkte och solade på stranden när hon hade lunch. och där låg alla andra snygga människor och solade på sin lunch. allt var lyxigt och allt var stort. precis som det är i USA, snyggt. jag gick in i ett stort köpcentrum och allt var stort och annorlunda. fast samtidigt självklart. bankomaterna var i guld och jag hittade en supersnygg ljusstake för 10$. och jag tänkte i drömmen att det är här jag hör hemma. här är allt så enkelt. vi åkte bil överallt. en stor bil som var snygg och vi bodde i en liten villa med grön dörrmatta. vi såg en restaurang som jag drömde att jag bara hade sett i tidningar innan. där jennifer aniston brukade äta. jag tackade mamma för att hon gav mig chansen att komma någonstans genom att ta med mig till L.A. och jag tänkte att "jag kommer ju sakna dem där hemma" och sen tänkte jag "äh, de får komma hit. de är väl inte så dumma att de stannar där?" och så tittade jag på stranden och alla folk som såg ut att vara så fria.

och så vaknade jag och frös. den där drömmen kanske ville säga någonting?


veckan

jag är så fruktansvärt pank nu så jag mår dåligt. trodde jag skulle komma igång med pluggandet efter lönen. men det visade sig att lönen var för liten och utgifterna för stora för att jag skulle ha råd med böckerna den här månaden också.

helgen var lugn. i fredags var jag, victoria och nina hemma hos mig och vi drack vin och snackade skit, trots att vinet smakade urk. i fredags banagde jag utgång. jag förvånade mig själv faktiskt, för jag brukar aldrig känna att jag verkligen inte vill. speciellt inte när man planerat det och längtat efter det. men jag ville bara inte. tyvärr. istället låg jag hemma i soffan och kollade på film och skrattade med björn och mariano. det var trevligt. på söndagen var det söndagsmiddag i täby som var himmelsk kod. pollo con ajo. mmm!

imorgon åker björn till tyskland och jag är hemma själv till på fredag. ska börja med att träffa min älskade och saknade mamma som jag träffar allt för sällan numera. måste bli skärpning på det, för jag märker hur ledsen hon blir när jag inte kan träffa henne. gud vad jag saknar mamma.

mamma

sen ska jag övningsköra med pappa. på torsdag tror jag. och bli bjuden på middag

vilken ekonomisk vecka jag har framför mig!



idag vill jag träffa nina!
gossigossi

WHITE

nina är på WHITE. det bubblar i kroppen av avundsjuka. white arkitekter ab är en dröm. det är som någonting ouppnåligt. och hon är inne i byggnaden. hon ser de som jobbar där. hon går på samma mark som de gör. hon får prata med folk som inom några sekunder blir kopplade av henne till en anställd arkitekt på white. gud vad bra hon måste ha det där. hon sa det till mig. hon sa att man blir harmonisk och fridfull av att vara i deras byggnad.
oh herre jesus vad jag skulle vilja sitta och klura med en rynka i pappan och en penna i munnen några våningar upp i det huset. sitta där i någonting kostym-likanande (för kostym kan man inte ha, då kan man inte känna sig sådär fri och kreativ serru), en take-away latte macciato på skrivbordet och undra i vilken vinkel nåt tak ska luta för att följa berget i italien som huset ska byggas i.
god damn it vad jag ska komma in på den där satans skolan i år!

lindsay lohan

hon är så SNYGG!
[plus att hon är rödtott]

lindsay

lindsay

bocka av lista

[ ] varit i knytnävsslagsmål.
[x] rymt hemifrån.
[x] haft känslor för någon som inte känt samma sak.
[ ] blivit arresterad.
[x] skolkat.
[ ] sett någon död.
[x] flugit.
[ ] varit i Kanada.
[ ] varit i Mexiko.
[x] varit i USA.
[ ] varit i Afrika.
[ ] spytt i en bar.
[x] ätit sushi.
[ ] åkt snowboard.
[ ] crowdsurfat under en konsert.
[x] tagit smärtstillande.
[x] saknat någon.
[x] gjort en snöängel.
[ ] haft ett te-party.
[x] byggt ett sandslott.
[x] hoppat i en vattenpöl.
[x] åkt släde.
[x] fuskat när jag spelat spel.
[x] varit ensam.
[ ] använt ett falskt id.
[x] tittat på en solnedgång.
[ ] varit med i en jordbävning.
[x] rört en orm.
[x] blivit rånad.
[x] vunnit en tävling.
[x] gått mot rött.
[ ] fått böter.
[x] varit vilse.
[x] varit på andra sidan landet.
[x] simmat i havet.
[ ] sjungit karaoke.
[x] skrivit ett brev till tomten.
[x] åkt rullskridskor/inlines.
[x] varit sambo.
[ ] gift mig.
[ ] skilt mig.
[x] sjungit i duschen.
[x] fastnat med tungan i metall.
[ ] varit en cheerleader.
[x] pratat i telefon i mer än sex timmar.
[x] stannat uppe hela natten.
[ ] inte duschat på en vecka.
[x] varit rädd för att titta på skräckfilm ensam.
[x] trott på spöken.
[x] blivit puttad i en pool med kläderna på.
[x] skrattat så mycket att jag grät.
[x] snott den här listan från någon.
[x] snattat någonting
[x] spelat med i en teaterpjäs.
[ ] varit med i en tvreklam.
[ ] varit med i en film som gått på biografen.
[ ] stått på händerna och druckit ett glas vatten.
[x] varit ärlig när du fyllt i detta formuläret.